Vårt daglige brød ...

Dette brødutvalget finner du dessverre ikke i norske butikker. Reiser du derimot til det tidligere østblokklandet Polen, kan du velge og vrake. Hvorfor skal forbrukere i søkkrike Norge ta til takke med mindre?

I Norge får forbrukerne billig – og dårlig – mat. Topprestaurantene skyr ferskvarene i norske matdisker. Mateksperter mener forklaringen ligger i at fire dagligvarekjeder deler 99 prosent av markedet mellom seg, og at noen få leverandører selger matvarer til disse kjedene.

-Det hadde ikke vært mulig å drive en topprestaurant hvis man var henvist til å kjøpe råvarene i de norske matkjedene. Men det er dessverre den vanlige norske forbruker, sier Kåre Wang.

Rikets tilstand har intervjuet den daglige lederen av gourmetrestauranten Le Canard i Oslo. Matkjenneren Wang er ikke nådig i sin dom:

-Det er utrolig at vi i Norge, som har så mye gris, ikke greier å lage en god spekeskinke. Selv kjøper jeg aldri en kylling i Norge, den er ikke til å spise. I norske butikker kan du nesten aldri få en rå sjøkreps. Den blir kjøpt av danskene. Og det burde jo være mulig å få noe annet enn oksekjøtt som egentlig er beregnet på melkeproduksjon, sier Kåre Wang.

Wang mener de store leverandørene ikke tenker kvalitet, men at de rett og slett er interesseorganisasjoner for bøndene. Politikerne på sin side sørger for at norske landbruksprodukter beskyttes mot konkurranse.

Vernetoll er noe som blir lagt på utenlandske landbruksvarer slik at de skal bli dyre og dermed ikke utkonkurrere de norske. Vernetollen fungerer slik at den slår inn på utenlandske landbruksvarer når det kommer tilsvarende norske på markedet.

Når norske tomater kommer i begynnelsen av mai, blir de franske, hollandske og italienske tomatene 12 kroner pr kilo dyrere fra den ene dagen til den andre.

Men i innslaget slår Rikets tilstand fast at importerte grønnsaker belegges med skyhøye tollsatser, for å beskytte en norsk produksjon som ikke finnes.

Frukt- og grønnsaksgrossist Arild Hermansen forteller at vernetoll på isbergsalat slår inn første mars, men legger til at på den tiden finnes det ingen norsk produksjon å beskytte. Første mars er altfor tidlig for norsk salat. Hermansen betegner ordningen som ”høl i hue”.

I innslaget bekrefter direktør Jørn Rolfsen i Statens landbruksforvaltning grønnsaksgrossistens fremstilling:

-Ja, det finnes eksempler på at vi har beskyttelse av varer vi ikke har norsk produksjon av, sier Rolfsen.

På spørsmål om det ikke er urettferdig at forbrukerne må betale vernetoll på importert salat når det ikke er norsk salat å få kjøpt, svarer Rolfsen:

-Jeg vil ikke bruke begrepet urettferdig, for det er full anledning til å kjøpe

salat med toll.

En annen ting Jørn Rolfsen i Statens landbruksforvaltning bekrefter i innslaget er at det er vernetoll på alligatorkjøtt.

Og visste du forresten at tollen på biff er 120 kroner pr kilo?

Reportasje: Svein Torgersen

TV 2 20. september kl. 20:00,
reprise 22. september kl. 12:35

http://web.archive.org/web/20010119174900/http://www.tv2.no/riketstilstand/

Vist 77 ganger. Følges av 1 person.
Annonse